En föreställning om de svenska trolldomsprocesserna, om jakten på syndabockar och vårt behov att passa in i flocken.

Torsåker, Ångermanland, 1675. 71 människor halshuggs och bränns på bål. Det är Sveriges största massavrättning i fredstid. ”Tidens tro drabbar människan”, står det på en minnessten för ett av alla häxbål. Så, hur såg tidens tro ut? Var de galna på 1600-talet och trodde att kvinnor åkte på en ko till Blåkulla för att bola med Satan. Eller fanns det en hemlig agenda, en plan, från högre ort?

I en rasande rappt berättad föreställning, bland natthäxor, penisgudar och lättkränkta kardinaler, försöker vi reda ut häxprocessernas uppkomst, vad som egentligen hände och vem det var som låg bakom.

Häxor är ett revolutionärt folklustspel med en önskan om upprättelse för alla de oskyldigt dömda.

Tre skådespelare och en musiker spinner trådar från historien in i vår nutid. Vad är det som orsakar masshysteri och näthat idag? Vad vill vi bära med oss till framtiden från vår historia? Hade du varit en av dem som bar ved till bålet?

Produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland och Riksteatern.

MEDVERKANDE

  • Camilla Eriksson, Malin Halland, Anja Rajic, Inga Onn

KONSTNÄRLIGT TEAM

  • Manus: Therese Söderberg, Regi: Maria Löfgren, Scenografi & Kostym: Fridjon Rafnsson, Mask: Anna Olofson, Koreografi: Dorte Olesen, Ljusdesign: Patrik Bogårdh, Musik & ljuddesign: Fredrik Söderberg

PRODUCENT


Kvällen börjar redan kl 18.00 – med servering och mingel!