Teater Halland startade 1990 som en försöksverksamhet på uppdrag av Region Halland, med syfte att nå ut till i första hand barn och ungdomar i Halland med professionell barnteater. Verksamheten placerades i lokaler på Caprinus, den gamla yllefabriken i Varberg

Länsteaterföreningen hade uppdraget att vara huvudman för teatern fram till 2006. De sista åren var Teater Halland en egen självständig enhet inom Länsteaterföreningen med egen resultat- och balansräkning.

2003 hade Teater Halland premiär på Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf i de nya lokalerna i den före detta ”rörkapen” i Monarks cykelfabrik. Ombyggnaden möjliggjordes genom insatser från Region Halland, Landstinget i Halland samt Varbergs kommun. Viktig för lösningen av lokalfrågan var också Monarks lokalförvaltare Bertil Andersson. Arkitekt för ombyggnaden var Hasse Fridell och Stefan Rosén. Det nya teaterhuset innebar att teatern kunde ta emot en mycket större publik och antalet besökare steg kraftigt.

2006 bildades Teater Halland AB. Teatern frigjordes slutligen från Länsteaterföreningen och är idag ett av Region Halland helägt eget aktiebolag med egen vd/konstnärlig chef och egen styrelse. Teatern är Region Hallands länsteater och medlem i branschorganisationen Svensk Scenkonst och i Länsteatrarnas samarbetsorganisation (LTS).

Chefer:

  • 1990-1993 Ingrid Kyrö, administrativ chef och Ingemar Carlehed, konstnärlig chef 1991-92
  • 1993-1995 Ingemar Carlehed, administrativ/konstnärlig chef
  • 1995-2007 Stefan Ridell, vd/konstnärlig chef
  • Från 2008 Maria Ericson, vd/konstnärlig chef