Mästarmöte på Doc Lounge Varberg när Hjorthéns ”Europas Brasilia” lyfter stadsutveckling och boxning i vårens första film

PRESSMEDDELANDE:

Doc Lounge Varberg kickar igång vårens dokumentärfilmssäsong torsdagen den 25 januari med REGISSÖREN CARL PONTUS HJORTHÉNs nya film Europas Brasilia om den unga BOXAREN SAGAL från Hjällbo i Göteborg. Regissören är själv på plats för att möta publiken efteråt i ett samtal med VARBERGS STADSBYGGNADSARKITEKT  STEN HEDELIN. Det blir ett spännande mästarmöte om stadsutveckling kryddat med en ung talangs boxningsambitioner och hennes syn på sitt Hjällbo.

Våren bjuder på fyra filmer på Teater Hallands Foajéscen och programledarskapet växlar mellan projektledaren och filmfolk i Halland. Den första kvällen leds av Anna Eriksson, filmutvecklare för Region Halland – Film och den tredje utav Annika Westerhult, från resurscentrum Film i Halland, medan Doc Lounge Varbergs projektledare Ida Thorén själv leder de två andra kvällarna.

Filmerna spänner som alltid över vitt skilda områden, så även i vårens programserie. Det som två av filmerna har gemensamt är att Hobbyhorse Revolution och Little Yellow Boots är finska produktioner. Ämnena som tas upp är allt ifrån boxning och framgångskonceept för stadsutveckling, systerskap och käpphästar, klimatscenario år 2060 ur lilla Dorits perspektiv samt om hur en familj i Serbien fick sin lägenhet delad och blev granne med ett mysterium.

Spännande gäster blir det också, ibland i egen hög person och andra gånger är regissören med över SKYPE.

Varför gjorde du filmen, Carl Pontus?

– I första hand måste jag nog säga att filmen var en konsekvens att jag hade träffat Sagal och gjort en kortfilm om henne, och kände att jag ville fortsätta följa henne och se hur det gick för henne med alla hennes stora planer, säger den boxningsintresserade Carl Pontus Hjorthén.

– Den andra anledningen är nog mitt missnöje och ilska över att staden jag bor i ser ut som den gör och att ingen verkar särskilt intresserad av att göra nånting åt det, fortsätter den inbitne göteborgaren.
– Jag tänker naturligtvis på att staden är så delad: och att alla med invandrarbakgrund bor på en sida av stan och svenskarna på den andra. Det är eländet som kallas segregation och gentrifiering. Om vi verkligen ville göra nåt åt integrationen och rasismen så är det bostadspolitiken man borde börja med, fortsätter Hjorthén.  Det är värdelöst att man inte kan föra en vettig politik för att förhindra den brutala bostadssegregationen. Det skulle naturligtvis gå att göra massa saker åt det, men när det gäller väljer man att titta åt andra sidan och bygga en fontän en bro eller en skyskrapa istället för bostäder åt folk.
– Men det som fick filmen att bli som den blev var Sagal och hennes benhårda försvar av sitt Hjällbo. Hon fick mig att förstå att människors liv i förorterna inte alls ser ut som den bilden som förmedlas av media sedan snart 50 år tillbaka. Människorna i förorterna ser inte sig själva som offer eller som negativ statistik. Istället är nog sanningen att de flesta trivs och lever fullgoda lyckliga och spännande liv. Det ville jag visa med filmen.

Varför brinner du för just dokumentärfilm?

– Det som gör det dokumentära berättande starkt är nog verkligheten, och den kreativa berättartekniken. Jag tycker ofta dokumentärfilmare är skarpare på att bygga upp dramaturgiskt starka berättelser än vad många fiktionsregissörer är idag.
Som extragäst på torsdag kommer även Sten Hedelin, stadsbyggnadsarkitekt i Varbergs kommun. På hans bord ligger det stora projektet Västerport, en stadsdel där man står inför utmaningen att skapa just en levande blandstad. När man på 60-talet hade ambitionen att bygga Europas Brasilia, Hjällbo, var det att skapa en funktionsuppdelad stadsdel där människor skulle leva och bo. Idag måste man tänka annorlunda.
– Det känns väldigt intressant att vara med på Doc Lounge på torsdag då vi jobbar med Västerport och det är en så stor angelägenhet för oss i Varberg, säger Sten Hedelin. Jag gjorde faktiskt mitt examensarbete på Chalmers med fokus på Angered och det är verkligen spännande och intressant att arbeta med arkitektur och stadsutveckling som man gör idag. I en bra stad eller stadsdel finns det ett blandat innehåll med bostäder, service, arbetsplatser och kultur. Då blir livet mellan husen intressant och levande.- Det ska bli riktigt roligt att se filmen på torsdag och prata med regissören då han grävt djupt i Hjällbos stadsutveckling och jag har f d kollegor från som var med på tiden när man jobbade för att skapa Europas Brasilia, säger Sten Hedelin. Dessutom tänkte jag berätta lite om så kallade ”new towns” som vi bland annat gjort studiebesök på i London.

Doc Lounge lovar dokumentärfilmskvällar i lyxförpackning med koncept som skapar nya tankar och insikter när man tar filmer från olika delar av världen till en lokal nivå i Varberg.


DOC LOUNGE VARBERGS VÅRSÄSONG
(bifogar även vårflyer PDF):

 Alla filmer finns på vår Doc Lounge Varbergs hemsida.

PRESSBILDER:

http://www.teaterhalland.nu/portfolio-item/pressbilder-de-forskrackliga-3/

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *