Doc Lounge Varberg arrangerar Kortfilmsdagen på Komedianten under årets kortaste dag

PRESSMEDDELANDE:

Under kortfilmsdagen den 21 december firar Doc Lounge Varberg tillsammans med Varbergs kommun kortfilmens underbara varande. Det visas filmer av både lokala talanger och prisbelönta regissörer, bland annat blir det premiär för Albin Glasells senaste film In the Gap och publiken kommer att få se årets mest hyllade och prisbelönta kortfilm, Niki Lindroth von Bahr framtidsdystopi Min Börda.

Ida Thorén, projektledare för Doc Lounge Varberg har kurerat programmet som kommer att visas på Kulturhuset Komedianten. Det blir ett firande för daglediga med fokus på föräldraskap på ett lätt kritiskt men mycket humoristiskt sätt och ett på kvällstid där det lokala står i fokus med efterföljande mingel för alla filmintresserade.

Vad kommer vi få se på vita duken?

-På dagen kan en till exempel se Joanna Rytels två senaste kortfilmer Moms on Fire om två höggravida mammor ligger på soffan och snackar. Barnen leker, katten tittar på och samtalet berör sexuell frustration och ovilja inför moderskapet. Samt Stay Ups om en medelålders kvinna som återigen ska få nattligt besök av en yngre kille. Barnet är som vanligt i vägen. Dessutom filmerna M Parent, The Ambassadors Wife samt kanske årets mest hyllade och prisbelönta kortfilm, Niki Lindroth von Bahr framtids dystopi Min Börda, berättar Ida Thorén.

Ur kortfilmen Moms on Fire

Vilka lokala förmågor kommer vi att få träffa?

– Kvällsvisningen bjuder på ett djupdyk i det lokala filmskapande, det blir bland annat premiärvisning av Albin Glasells senaste film In the Gap med Lo Kauppi i huvudrollen. Vi får även en inblick i hans kommande filmprojekt som i motsats till premiärfilmen spelats in med nollbudget och mycket vilja här i Varberg. Dessutom kommer två Varbergs-vinnare från den Halländska kortfilmstävlingen PLAY, Henrietta J:son Eskelin (vinnare i tungviktsklassen) och visar sin film Chrysalis en poetisk och visuellt kraftfull historia om okontrollerad svartsjuka, metaforiskt skildrad. Ellen Carlsson Axberg, Emelie Koren, Linnea Ljungblad (vinnare i mellanviktsklassen) visar sin I slutet av tunneln ett poetiskt bildspel som speglar samhälle och psykisk ohälsa, berättar Ida Thorén.

– En lokal kortdokumentärfilm blir det också – Mjölnarens Förbannelse av Arvid Ottosson om mjölnarna Bengt och Andreas på Limabacka Kvarn i Värö. En film om far och son, som med hjärta och humor berättar sina livshistorier, och hur de hittade hem i Värö, fortsätter Ida Thorén.

Varför behövs kortfilmens dag?

-Kortfilm som genre är en viktig form där filmskapare har större möjlighet att experimentera och vara fria i sitt skapande. Det är också ett steg mot att få arbeta med det längre filmformatet. Därför uppmärksammar vi den spännande, vitala kortfilmen denna dag, avslutar Ida Thorén.

 Sara Berndtsson är arrangemangsproducent på Kulturavdelningen på Varbergs kommun och har sin bas på Kulturhuset Komedianten, årets firande blir det första som hålls där.

– Att fira denna dagen med Doc Lounge känns fantastiskt roligt, speciellt med tanke på hur mycket film som faktiskt görs av kreativa människor från Varberg, säger Sara Berndtsson.


PROGRAM

för kortfilmsdagen på Kulturhuset Komedianten


KORTFILMSDAGEN DEN 21 DECEMBER

Kl. 10:00 – 11:30 – Lilla Teatern, Kulturhuset Komedianten

Barnvagnsbio för stora och små, det är krypvänligt och vi bjuder på filmiskt snacks.

Kl. 18:00 – 19:30 – Evenemangsplatsen, Kulturhuset Komedianten

Det bjuds på filmiskt snacks och pizzamingel efteråt!

Det är fri entré till kortfilmsdagen.

 

(Översta bilden är från kortfilmen I slutet av tunneln)

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *