Hela 23 kulturministrar bjuder in till presskonferens på gator och torg över hela Sverige i februari

Idén att spela Nobelpristagaren Harold Pinters nattsvarta satir samtidigt över hela Sverige blir snart verklighet. Uppslutningen från länsteatrar, fria grupper, stadsteatrar, universitet och Riksteatern har nu varit över förväntan och 23 ensembler kommer därför att mitt i lördagsshoppingen dyka upp på gator och torg lördagen den 10 februari.

Anna Sjövall, konstnärlig ledare för Teater Halland tillika initiativtagare till projektet, hade en högt uppsatt målsättning om en föreställning i varje län. Under hösten har det nu landat i hela 23 deltagande teatrar.

– Med denna landsomfattande scenkonstperformance hoppas vi nå samtal om varför vi behöver konst både innan föreställningarna, just efter de spelats den 10 februari runtom i Sverige och i andra sammanhang framöver, säger Anna Sjövall. Uppslutningen är överväldigande och det känns bara helt fantastiskt att såväl Teaterhögskolan i Malmö, som lilla Ölands Dramatiska Teater, fria grupper som JämtKultur i Östersund och stora institutioner nu valt att vara med.

Att med konsten som röst bjuda publiken på nattsvart satir i Harold Pinters pjäs känner de konstnärliga ledarna och deras medarbetare som högst angeläget och oerhört aktuellt. Man kan säga att det är på bästa sändningstid, mitt i vimlet, klockan tolv på dagen på platser som Sergels torg i Stockholm, på Klaipedaplatsen i Karlskrona, på Stora Torg i Halmstad, på Speakers Corner i Växjö, Örebro länsteaters teaterhus, i foajén på Folkteatern i Gävle för att bara nämna några.

Mattias Andersson, konstnärlig ledare för ungdomsinriktade Backa Teater i Göteborg tycker pjäsen är mer angelägen idag än någonsin. Han längtar efter att se publiken samlas på Götaplatsen utanför Göteborgs Stadsteater.

– Harold Pinter var en av 1900-talets främsta författare. I Presskonferensen, en av hans sista texter, skjuter han med sin provokativa ironi mot de krafter som vill tysta och kväva tankens och ordets frihet. En text som år 2017, när den mjuka totalitarismen sprider ut sig, känns än mer relevant än när Pinter själv framförde den år 2002, säger Mattias Andersson.

Scenkonst Sörmland har också valt att sätta upp pjäsen och spelplatsen de har valt är Fristadstorget i Eskilstuna. Samtidigt arrangeras i staden konventet Folk och Kultur för allra första gången. Maria Weisby, scenkonstchef och konstnärlig ledare för Scenkonst Sörmland, tycker att detta helt unika samarbete mellan svenska teaterverksamheter på olika nivåer är oerhört viktigt.

– Den fria konsten har hotats och fortsätter att hotas världen över. Hur kan vi då gestalta det förenklade, cyniska och maktfullkomliga i en tid där dessa krafter kryper in på många nivåer? Jo, genom att ett stort antal teatrar tillsammans, samtidigt, på platser över hela landet genomför en fiktiv presskonferens i ett mardrömsscenario den 10 februari 2018. Vi vill vara modiga genom att visa vår rädsla och samtidigt solidarisera oss med våra kollegor där detta är en verklighet, säger Maria Weisby.

FAKTA OM DE 23 FÖRESTÄLLNINGARNA AV ”PRESSKONFERENSEN”

Spelas samtidigt lördagen den 10 februari 2018 kl 12:00

I samband med det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur (Eskilstuna 7–10 februari) runt om i hela landet. Pjäsen utgör konventets Grande Finale. Projektet görs på initiativ av Teater Halland med stöd av Kulturrådet och Region Halland.

Publiken på alla spelplatserna möter den nytillträdda Kulturministern i Harold Pinters svarta satir och ges smakprov på ett mardrömsscenario: Kulturministern är den före detta chefen för säkerhetspolisen och har nyligen tillträtt som minister. Här intervjuas hen av pressen inför öppen ridå.

Presskonferensen framförs på gator och torg, är gratis och öppet för samtal. Ensemblepresentation, teaterchefers motiv till medverkan och Sverigekarta över alla spelplatser finns att hitta på: www.presskonferensen.nu

Städer/teatrar

På www.presskonferensen.nu finns nu diskussionsmaterial som uppvärmning.

PRESSKONTAKT PRESSKONFERENSEN

Projektledare Presskonferensen
Maria Stålhammar
0340-54 22 84
maria.stalhammar@teaterhalland.se

PRESSBILDER
Hämta pressbilder

Maria Weisby, copyright Scenkonst Sörmland
Mattias Andersson, copyright Backa Teater
Anna Sjövall, Teater Halland, foto: Malin Arnesson
Sverigekarta, illustration jpg, Teater Halland

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *