Skavet fortsätter med brännheta ämnen på Foajéscenen – nu #metoo med Aleksa Lundberg, Mathias Frenzel, Dick Skattberg och Eva Glamheden som gäster 

Skavet är vår nya samtalsserie där vi tillsammans med publiken och inbjudna gäster, pratar om sånt som ”skaver” i oss. Det kan vara frågor som rör samhället, dagsaktuella händelser, tankar om demokrati och yttrandefrihet. Hur förhåller vi oss till att 90.000 unga människor står utanför samhället? Vem ska integrera vem till vad? Får man säga och skriva vad som helst? Varför behövs konst? Här får vi chans att i lugn och ro prata om det som är komplicerat, det vi inte riktigt har svar på eller vet hur vi ska hantera. Vi bjuder in några som tänkt lite extra och får höra vad de säger.

Den 23 november är temat #metoo: 

I samband med att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagades för våldtäkt av flera kända skådespelerskor, spreds hashtaggen #metoo explosionsartat över världen och yrkesgrupp efter yrkesgrupp kommer med nya vittnesmål i Sverige. Kvinnor i alla åldrar, inom alla yrken och samhällsskikt, vittnar om hur utbrett det är med sexuella trakasserier. Även hbtq-personer drabbas i hög grad och #metoo visar hur män och kvinnor har olika makt och handlingsutrymme kopplat till sin sexualitet.

Flera kända personer har namngivits i media och kritik har väckts mot att allt har fått för stora proportioner. Kommer #metoo att få en bestående effekt i samhället eller var det bara en fluga som surrade högt och sedan försvann fort igen?

Gäster:

  • Aleksa Lundberg är skådespelare, dramatiker och journalist. I många av sina arbeten lyfter hon HBTQ-perspektivet och kämpar för att syna tvåköns-normen. Senast var hon aktuell i ”Kung Kristina Alexander” på Strindbergs Intima Teater i Stockholm, vilken hon satte upp tillsammans med konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Aleksa var invigningstalare för Stockholm Pride 2017 och skrev en krönika i DN 19 oktober om sexuella trakasserier på teatern.
  • Mathias Frenzel, entreprenör, innovatör, opinionsbildare och företagsledare i Varberg. Initiativtagare och ordförande i föreningen Öppna Företag för ökad öppenhet och kreativitet hos företag – och där varje medlemsföretag förbundit sig att aktivt arbeta för positiva värderingar som inkluderar alla människor oavsett religion, kultur och läggning. Stort engagemang i flyktingmottagandet lokalt och integrationslösningar. Mathias utsågs till Årets Näringslivsprofil i Varberg 2016 för sitt samhällsengagemang, hållbarhetsperspektiv och entreprenörskap. Han är delägare i SWT Paper som utsågs till Årets Företag i Varberg 2012 och Årets Energi- och Miljöföretag i Varberg 2012.
  • Dick Skattberg, aktiv i den ideella förening Prolove som arrangerat Pride i Varberg de sista tre åren. Studerar på heltid, sista boken han läste var ”Sapiens” av Yval Noah Harari. Praktiserande bisexuell.
  • Eva Glamheden, barnmorska i Varberg sedan 1986 och arbetar sedan fjorton år på ungdomsmottagning. Eva har läst läst sexologi och medverkat till att mottagningen är HBTQ-certifierad sedan sex år tillbaka.

Samtalet leds av Teater Hallands konstnärliga ledare och VD Anna Sjövall.

Tid: Torsdag 23 november 2018

Plats: Foajéscenen, Teater Halland

Foajén öppnar kl 18:00. Servering av vin, öl, smörrebröd m m. Samtalet börjar kl 19:00.


 

LADDA NER PRESSBILD

Aleksa Lundberg
Foto: Nino Ramsby

Högerklicka på bilden och Spara Som.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *