PRESSINFO: Teater Hallands ensemble bjuder på Shakespeare i Laholms teater

I helgen börjar en fyra veckor lång hyllning till 400-årsjubilerande William Shakespeare. Laholms kommun arrangerar fyra lördagar med afternoon tea och Teater Hallands ensemble är först ut att gästa Laholms teater – ett program med flera klassiska och en helt nyöversatt Shakespeare-text samt musik från tiden.

Lördagen den 3 september klockan tre står det thé, scones och marmelader framdukat i lokalen Barocken på Laholms teater. Publiken får njuta av ett härligt afternoon tea och beskåda den vackra utställningen av teaterkostymer från föreställningen Trettondagsafton som sattes upp på Dramatens stora scen i Stockholm under 2015.

Afternoon tea

När smulorna sopats undan och tekopparna är tömda en timme senare intar den sex personer stora ensemblen scenen och bjuder på scener ur klassiker som Trettondagsafton, En Midsommarnattsdröm, Romeo & Julia och Hamlet, både Shakespeares komedier och tragedier.

– Vi på Teater Halland vill så klart lyfta fram Will detta jubileumsår. Alla teaterarbetare har en sådan kärlek till honom, och när Monica Schramm bad oss så tyckte vi givetvis att det var jättespännande. Att få smaka på Shakespeares språk och lyfta fram detta klassiska kulturarv är fantastiskt roligt, säger teaterchef Maria Ericson som också själv kommer att både läsa och sjunga.

Harald Svensson vid pianot

Det blir mycket musik. I ensemblen finns förutom Maria Ericson och skådespelarna Petter Heldt, Sonja Lund, Lasse Carlsson och Ingemar Carlehed även pianisten Harald Svensson som ackompanjerar med visor från tiden, av bland annat kompositörerna Thomas Campion och John Dowland. I Shakespeares pjäser är alltid musiken central.

Shakespeares pjäser tar upp ämnen som ständigt är aktuella för oss, även om det nu är fyra sekel sedan de skrevs. Det visar sig även i de monologer ur pjäsen The Book of Sir Thomas More, en i Sverige tidigare aldrig spelat text.

– Ja, vi upptäckte pjästexten ganska nyligen och satte dramaturg Stellan Larsson att översätta de två monologer som William ShakespearStellan_Larsson_svve skrivit till pjäsen. Stellan har arbetat med många av Shakespeares texter och kommer också att presentera de texter, scener och sånger som vi framför, fortsätter Maria Ericson.

– Att ge hallänningarna denna unika läsning känns mycket speciellt, tillägger hon. Mono
logerna ur The Book of Sir Thomas More är nästan skrämmande aktuella idag, då de handlar om hur man i England då diskuterade hur man skulle hantera dåvarande flyktingkris.

Arrangör är Laholms kommun och ansvarig är Monica Schramm, Kulturskolan i Laholm. Fri entré. Arrangemanget startar kl. 15.00. Scenprogrammet börjar kl. 16.00 och varar i drygt en timme.

Webbslider_shakespeare


Mer information kan fås av Presskontakt Lena Sandersson eller på tel 0340-54 22 83. www.teaterhalland.se Om evenemanget – detaljinfo

PRESSVISNING AV KOSTYMUTSTÄLLNING OCH INNEHÅLLSPRESENTATION PÅ TORSDAG KL. 10.00 1 SEPTEMBER, LAHOLMS TEATER

BILAGA – PROGRAMBLAD (med samtliga texter och musikstycken)

PRESSBILD foto Lena Sandersson/Teater Halland (hämta pressbild här). Ensemble – fr v Lasse Carlsson, Sonja Lund, Ingemar Carlehed, Harald Svensson, Petter Heldt och Maria Ericson.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *