”Trädgårdssalonger” för barn och familjer på Tjolöholm

Speldatum | Pressbilder  | Sommarpyssel

I sommar har vi trädgårdsteater, allsång och något så underligt som planteringsperformance! För alla med barnasinnet kvar!  Premiär 27 juni! (I alla väder, teater på Tjolöholm. Vid regn spelar spelar vi inomhus)

Trädgårdsalonger har tidigare framförts med stor framgång på Kulturfestivalen i Stockholm och i Linnéträdgården i Uppsala, där skådespelarduon Marie Öhrn och Kajsa Englund med lust och energi får sinnena att blomstra.

————————————–

Trädgårdsteater
för barn och familjer i slottsparken

Vännerna och trädgårdsmästarna Olsson och Jonsson har krukor, jord, kompost, sand, vattenkannor, vattenslang, stuprör. De ska plantera ett frö. Enkelt kan man tro, men det krävs en hel del uppfinningsrikedom och tålamod för att få fröet att blomma. Plantan hotas av både dansande fåglar, sjungande ogräs och gnisslande torka. När det blir problem med växandet, blir det problem med vänskapen. Men det är teater och allt löser sig till sist! Med Kajsa Englund, Marie Öhrn och musikern Larisa Ljungkrona.

Spelas kl 13.00, onsdagar-fredagar 27 juni – 10 augusti 2012.
Föreställningens längd är 40 min. Rekommenderas från 5-6 år och uppåt.

Biljettpris föreställning: 95:-/barn upp till 18 år, 130:-/vuxen (inkl serv.avg). Planteringsperformance – ingår i priset.Biljetter säljs på Turistbyrån i Kungsbacka, på www.ticnet.se samt i Tjolöholms Slottsbutik. Mer info www.tradgardssalonger.se.
————————————–

Planteringsperformance

Vår förhoppning är att kunna erbjuda Planteringsperformance – som man kan kalla ett oerhört konkret sätt att närma sig naturvetenskapen. En lek med så mycket allvar man som publik vågar satsa. Alla åldrar från 5-6 år är välkomna att ta av skor och strumpor och bli planterade. Planteringen kompletteras med en installation av ett 90-tal souvenirdockor från olika länder som planteras i små krukor och om man så vill en berättelse om en av Linnés alla fröpåsar som skickades till honom från världen utanför.

Erbjuds efter barnteaterföreställningen fr kl 14.00, onsd-fred under perioden 27 juni – 10 augusti 2012. Ingår i föreställningsbiljetten och pågår så länge det finns barn och vuxna som vill låta sig ”planteras”.

————————————–

Allsång på Tjolöholms slottspark

Skådespelarna Marie Öhrn och Kajsa Englund i ett mycket uppskattat allsångsprogram som de själva kallar ”Biodiversitetisk allsång om blommor”.Tillsammans med musikern Larisa Ljungkrona på dragspel, tar sig allsången utgångspunkt i sånger om blommor allt från ”Rosen” till ”Blåsippan ute i backarna står”.

Bered dig på en härlig musikalisk stund i gröngräset i Tjolöholms slottspark, med melodier som lockar såväl gammal som ung. Teater Halland presenterar denna produktion av Trädgårdssalonger. Mer info www.tradgardssalonger.se.

Kl 15.00, följande söndagar:
1 juli
8 juli
15 juli
22 juli
29 juli
5 augusti
12 augusti

Biljetter säljs på Turistbyrån i Kungsbacka, på www.ticnet.se samt i Tjolöholms Slottsbutik. Föreställningens längd ca 1 tim. Biljettpris allsång: 60:-/barn, 90:-/vuxen (inkl serv.avg)

————————————–

PRAKTISK INFO

Trädgårdssalonger ges utomhus – så tänk på kläder efter väder. Inga paraplyer. Föreställning och allsång sker på slottsbackens gräsmatta så medtag egen filt eller stol.

På Tjolöholms Slott finns möjlighet att äta lunch, köpa glass, njuta av en god fika eller kanske en stunds bad på stranden. Gör en heldag ute på Tjolöholm med familjen!

 

Kuriosa om trion på Tjolöholm

Om Marie Öhrn

Marie Öhrn växte upp i Älmhult. När man gick i tredje klass i Älmhult, gjorde man på våren en cykelutflykt till Råshult, Carl von Linnés födelsehem. Satte Maries intresse för naturen igång redan där!? Eller var det på sommaren när hela lovet tillbringades i ett litet sommarhus i Frösakull?! Eller rättare sagt utomhus, på strandängarna, sandstranden och i det oändliga havet.

På vintrarna spelade Marie piano och gjorde teater med klasskamraterna i Älmhult. På somrarna hittade hon på cirkus och lekte sommarlånga rollspelslekar i skogen, på stranden och i vattnet.

Efter Scenskolan i Stockholm har Marie arbetat på ett flertal regionteatrar, stadsteatrar , i fria teatergrupper och med TV för barn. De senaste åren har hon deltagit i ett forskningsprojekt om att låta scenkonsten inspireras av forskning och forskningsresultat. Ett exempel på det är föreställningen ”Vilse på Evolutionsmuseet” – en dansteater om evolution. Fem dansare från Gottsunda Dans & Teater spelade för mellanstadiet. Föreställningen rörde sig genom museisalarna och montrarna med dinosaurieskelett fick vara scenografi.

Vid sidan av Vetenskapsteatern är Marie tangosångerska i Stockholm Tango Duo.

– Att vara en sommar på Tjolöholm är lite av en önskedröm. Att vara vid Västerhavet en hel sommar igen och spela teater med Kajsa och Larisa och som scenografi ha en så vacker trädgård, säger Marie.

www.marieohrn.se (foto: Snezana Vucetic Bohm)

 

 

Om Kajsa Englund

Vi befann oss i samma rum, Marie och jag, berättar Kajsa Englund. Marie satt på golvet och ramlade. Jag kastade mig handlöst från en stol. Den gemensamma nämnaren var onekligen ett intresse för att falla. Det som en gång står upp måste nå’n gång komma ned. Eller? Hursomhelst utforskade vi den, i mitt tycke, angenäma färden från upprätt till vågrätt. Fallandet förde oss samman och det är jag mycket glad för. Nu har även Larisa ramlat in och det känns som en klockren duo att balansera med sommaren igenom.

”Trädgårdssalonger” har fullt av rörelse. Kajsa berättar vidare om hur hon tänker om detta och hur det fört henne vidare:

– Att falla handlar om att försätta sig i obalans. Men även mer enkla rörelser, som att gå eller springa, innebär ett växelspel mellan balans och obalans. Jag försätter mig i obalans för att kunna ta ett steg. Tanken slår mig att jag nog ofta letts av obalansen när jag stegat min väg genom världen. Om obalans kan kopplas till kunskap så kanske den representerar det vi inte vet men gärna vill ta reda på, ta del av. Erfarandets obalans. Vetgirighet, nyfikenhet skapar en obalans och leder till ett ifrågasättande av det vi redan vet, det förgivettagna.

Sedan 2004 har Kajsa arbetat i fristående teatergrupper i Frankrike, Grekland och Sverige. Oftast har föreställningarna vuxit fram ur improvisation och s.k. devising. Som teaterpedagog har Kajsa undervisat i skolor och kursverksamhet. Kajsa är utbildad vid Wendelsbergs Teater & Skolscen, Jacques Lecoq teaterskola i Paris och har en magister i fysisk komedikonst med internationell inriktning från Stockholms Dramatiska Högskola.

Med rötterna i Bollnäs, Hälsingland, börjar Kajsa drömma om skogen när hon bor i storstan. Efter boende i Grekland kan drömmarna även handla om havet. Men vem vet, sommarens vistelse nära västerhav och i blomstrande trädgård kanske ger drömmar om betong…

.

 

 

Om Larisa Ljungkrona

Larisa Ljungkrona är 24 år, född i Göteborg men uppvuxen i Trollhättan där hon kom in i musiken genom kommunala musikskolan och började med piano som sexåring. Nio år gammal fick hon pröva dragspel, och fastnade totalt. Efter estetlinjen på gymnasiet flyttade hon tillbaka till Göteborg och har nu gått det första av fyra år på Högskolan för Scen & Musik. Målsättningen är klar, hon vill försörja sig på sitt dragspel, eller ackordeon som det egentligen är.

Medverkan i Trädgårdssalonger” är hennes bästa sommarjobb någonsin,  säger hon. Och hon har tidigare besökt Tjolöholm men främst haft vägarna till Fjärås där Karlssons Musik stämmer dragspel.

I ”Trädgårdssalonger” är Marie Öhrn och Kajsa Englund mycket angelägna om att Larisas egna låtar och personlighet ska få komma fram, kan man säga blomstra? De egna låtarna influenseras av skotsk, finsk, fransk och svensk musik. Larisa Ljungkrona spelar ackordeon, ett dragspel med melodibas. Hon spelar också i bandet Holmes som just släppt sin första skiva (Se Youtube-klipp med låten Debris)

(Foto Eveline Johnsson)

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *