Föreläsningsserie ”Hjärta & Hjärna”

Scen ur "Tusen gånger starkare"

Under hösten 2012 gästades vi av fyra helt fantastiska föreläsare i ”Hjärta & Hjärna”:

Brännande aktuella samtal på temat ”Skola – Varför då?”.  Om lärande, pedagogik, värdegrund och kultur. Vad kan man lära för livet? Vad betyder kultur i sammanhanget? Vad betyder kamrater, vuxna och lärare? Frågeställningar vi vill tala om i samband med höstens föreställning “Pinocchio” för barn, ungdomar och vuxna – en pjäs om det egensinniga barnet. Ett barn med egen vilja som gör vad som faller honom in och som tar sig friheten att ställa provocerande frågor om varför saker och ting är som de är.

Vi får tillfälle att samtala om barn, uppfostran, beteende och värdegrund!

 

20 okt
Peter Schildt, filmregissör, manusförfattare och skådespelare
TUSEN GÅNGER STARKARE
är temat för filmsamtal och forumteater med Peter Schildt och teaterns skådespelare. Vi tar avstamp i ungdomsfilmen om grupptryck, kamratskap och utanförskap. Peter Schildt har regisserat bland annat tv-serierna Xerxes, Ebba och Didrik samt den uppmärksammade Glappet. Han har även varit regiassistent åt Ingmar Bergman.

27 okt
Ulrika Aspeflo
, logoped och aktuell med boken Aspeflo om autism.
MÄNNISKORS OLIKA KVALITETER OCH KAPACITETER
tar Ulrika Aspeflo upp på ett inspirerande sätt. Hon berättar om sinnen som kompenserar där något annat fallerar. Ulrika Aspeflo har drygt 20 års erfarenhet av att jobba med autismspektrumtillstånd på olika sätt. I Aspeflo om autism tar hon upp områden som kommunikation, meningsfulla aktiviteter och problemskapande situationer.

10 nov
Madeleine Hjort
, författare och kulturjournalist, har föreläst i många år om konst och kunskap, språk och kommunikation.
KONSTENS BETYDELSE

– om konstarterna och litteraturen i skola och samhälle. Föreläsning med Madeleine Hjort

Madeleine Hjort, tidigare byrådirektör på Kulturrådet med ansvar för dansutvecklingen, idag bl a ordförande i Nationella skolbiblioteksgruppen. Få har fått glädjen att träffa denna inspirerande föreläsare och kvinna, som alltid går från ord till handling. Hon diskuterar konst som kunskap och konsten i det demokratiska samhället. Aktuellt nu när de nya reformerna innebär att estetämnen inte längre är obligatoriska i gymnasium och lärarutbildning. Undersökningar visar att läsningens kvaliteter bland elever stadigt försämras.

17 nov
Sven-Eric Liedman, professor i idé och lärdomshistoria, har skrivit boken ”Hets” om skolan.
BOKEN HETS av Sven-Eric Liedman tar tempen på Utbildningssverige, från förskolan till universitetet. Sven-Eric Liedman är också aktuell med boken Framtiden är nu – Kultursverige 2040. Boken är en antologi där forskare och andra experter funderar över de viktigaste utmaningarna för samhället och kulturen med sikte på 2040. Radikal och värnar samtidigt för bildningsidealet, vilket borgar för en spännande dialog.

Teater Halland, Varberg, torsdagar kl. 19.00
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *